fbpx

Отново с 20:4 ВСС прегласува Иван Гешев за главен прокурор

Иван Гешев ще е новият главен прокурор за следващите седем години. Висшият съдебен съвет гласува повторно кандидатурата му, като отново – както и на 24 октомври, той събра 20 гласа срещу 4 против.

До прегласуването се стигна, след като президентът Румен Радев върна указа за назначаването му след първото гласуване. Сега обаче държавният глава не може да не подпише повторния избор на Гешев, макар че Конституцията не определя някакъв срок за президентския указ.

ВСС почти повтори маратона си от 24 октомври, но този път главни действащи лица бяха членовете на съвета. Над пет часа магистратите затънаха в процедурни изказвания и предложения, реплики, дуплики, които повишиха доста напрежението в залата, дори се очертаха явни противоборства.

Най-активни бяха тези, които и първия път, и сега гласуваха против Гешев – Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Карелска. Основното им предложение бе да започне нова процедура с нови номинации. Това искане не мина, като ВСС го отхвърли с 20:4 гласа.

Изострените дебати доведоха дори до това, че след една от почивките съдия Дишева обяви, че в кулоарите Иван Гешев й отправил заплаха, изричайки думите – „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник“.

„Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС, и като съдия“, заяви Дишева пред колегите си от съвета. И уточни, че казва това, за да подкрепи позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата.

След края на заседанието правосъдният министър Данаил Кирилов изрази надежда, че държавният глава няма да бави указа за назначаване на Гешев, като очакванията били това да се случи до седмица.

Иван Гешев ще седне в стола на главен прокурор на 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"