fbpx

ВСС обсъжда процедурата по избора на главен прокурор след отказа на президента да назначи Иван Гешев

Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор отново се гласува днес от пленума на Висшия съдебен съвет.

Преди седмица президентът Румен Радев  отказа да подпише указ за назначаването му и върна избора с мотива, че не е имало реално състезание за поста.

Според прокурора, Радев е спазил Конституцията и дори му благодари, че е върнал избора бързо.

На първото заседание Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на Съвета. Ако и днес събере поне 17 от гласовете, държавният глава няма право да откаже издаването на указ. Ако обаче не събере тази подкрепа, ще започне нова процедура и ще може да се предлагат нови кандидати.

В началото на заседанието си членовете на ВСС отделиха много време да коментират процедурата – дали да се прекрати старата, при която е издигната кандидатурата на Иван Гешев и да се започне отначало с нови кандидати, или да се прегласува единствената кандидатура.

Пред централния вход на сградата на съвета ще протестират противници на кандидатурата на Гешев, организирани от гражданско движение „Боец“. Тези, които подкрепят Иван Гешев, ще бъдат от страната на бул. „Мария Луиза“, предаде БГНЕС.

От СДВР съобщават, че заради планираните протестни действия в района на ул. „Екзарх Йосиф“, движението ще бъде блокирано. По бул. „Мария Луиза“ също паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще е ограничено. Възможни са и затруднения на движението в централната част на града.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"