fbpx

Главният прокурор обясни как ще протече проверката на приватизацията

Главният прокурор Иван Гешев обясни как ще протече проверката на приватизацията в България.

По време на поредната полицейско-прокурорска акция в Благоевград Гешев потвърди, че ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки.

Проверката, която е възложена, ще започне с най-големите приватизирани активи. „Ще вървим от най-големите сделки към следващите, ще се върви на етапи, по десет, по двадесет. След като се подават и са проверени от съответните структури на ДАНС и е събрана информация от Сметната палата, от Министерството на икономиката, Министерство на финансите, ще обобщават тази информация и ще я подават към прокуратурата, а отделно прокуратурата след това по всяка сделка ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност“, посочи Иван Гешев, цитиран от БТА.

По думите му, в началото пърпво ще се изясни каква е сметката на приватизационния процес – колко активи са продадени и срещу това колко пари са влезли, а после ще се започне сделка по сделка.

Стана ясно още, че всеки един случай ще бъде проверен дали е имало предишни проверки по него, как са приключили, имало ли е съдебни производства, както и как се е произнесъл съдът там, където е имало производства, допълни Гешев.

Макар изтъкнати юристи и политици да обясняват, как давността не може да бъде коригирана, главният прокурор отново призова политиците да си свършат работата, като направят промени, дори и в Конституцията, ако се налага.

Принуден от журналистически въпроси Гешев потвърди, че и сделката за Булгартабак е в списъка за бъдеща проверка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"