fbpx

Главният прокурор може да бъде разследван от подчинените си, реши КС

Всеки прокурор може да разследва и извършва проверки срещу главния прокурор. Това единодушно с 12 гласа реши Конституционният съд

Делото бе образувано по искане на Министерския съвет за даване на задължително тълкуване на чл. 126, ал. 2 от Конституцията по следния тълкувателен въпрос:

„В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани  от  главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ като елемент на правовата държава.

Според КС: „Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния  прокурор  по смисъла на  чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор.

„Сега“ припомня, че правителството внесе проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс след поредното настояване на Венецианската комисия за създаването на т.нар. независим прокурор, който да разследва шефа на държавното обвинение. Безконтролността на главния прокурор е проблем, посочен на България от Съда в Страсбург още през 2009 г. с решението по делото „Колеви срещу България“.

Според правителствения проект шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура, т.е. подчинен на главния прокурор, разследва началника на държавното обвинение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"