fbpx

ЕК не е доволна от България, продължава персоналния мониторинг

Макар и представен с по-мек тон от зам. председателя на ЕК Вера Йоурова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, първият доклад от общия мониторинг на Европейската комисия за спазването на върховенството на закона в 27-те страни от ЕС не звучи добре за България.

В общия документ, който изрежда проблемите на страните, България е посочена като проблем заради корупцията, свободата на медиите, безконтролността на главния прокурор, функционирането на Висшия съдебен съвет и съдебния инспекторат.

Коментира се, че властта на главния прокурор не е уникално българско явление, но има притеснения за комбинацията ѝ с позицията му във ВСС, където има значително влияние.

Самата структура на ВСС може да ограничи независимостта на съдиите, тъй като не ги защитава достатъчно от натиск от правителството, парламента, магистрати, вкл. главнтия прокурор и самия ВСС. Съдии са обект на атаки и целенасочени публични критики заради свои решения, се посочва още в доклада.

А отговаряйки на въпрос на EURACTIV, Вера Йоурова информира, че Механизмът за сътрудничество и проверка (мониторинга) персонално за България остава и ще се осъществява паралелно с общия мониторинг на страните от ЕС.

“Все още съществува МСП. Както знаете, имаше планове за отпадането му, но все още има несвършена работа. За българските власти, особено за правителството, реформите трябва да бъдат финализирани”, заяви Йоурова.

Тъй като въпросът на българския журналист засягаше и продължаващите три месеца протести у нас, зам. председателят на ЕК препоръча на българския парламент и правителството да работят по констатациите от доклада “много сериозно”, защото “когато хората изразяват такова недоволство и такова недоверие и много ясно чувство, че не е възможно да се получи справедливост от държавата, тогава това е сериозно нещо, което трябва да се вземе предвид от националните власти”.

Сред основните изводи на доклада в частта му за България е това, че страната ни трябва да покаже солидни окончателни присъди от борбата с корупцията.

Става ясно още, че България ще е сред първите държави – след Белгия, чието състояние на върховенството на закона ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември. По думите на еврокомисаря Дидие Рейндерс ЕК се надява да мине през такива дискусии за всяка една държава от ЕС-27 и започва с Белгия, България, Чехия, Дания, Естония.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"