fbpx

Няма основания за дълъг престой в ERM II, убеден управителят на БНБ

Очаква се престоят на България във валутния механизъм ERM II да не се проточва във времето. Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно.

Това заявява управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Българската стопанска камара.

По думите му, България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г. – след изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, както и при постигната съответна степен на институционална и реална конвергенция.

Радев е убеден, че приемането на новата валута – еврото, няма да доведе до повишаване на цените, определяйки обратното твърдение като спекулативно.

Това не е подкрепено с факти от историята на въвеждане на еврото в други страни. В дългосрочна перспектива както цените, така и доходите в България, се очаква да се движат нагоре. Това ще бъде едно нормално следствие от реалната конвергенция на икономиката ни към еврозоната. Валутата, която ползваме, сама по себе си не е фактор за повишение или понижение на цените, коментира управителят на БНБ.

По отношение на банковите услуги – такси и комисиони, Радев е на мнение, че цените им са функция главно от равнището на развитие и конкуренция в сектора и не следват пряко от валутата, която ползваме.

Той коментира по този въпрос, че присъединяването към еврозоната би представлявало ключов етап за ускоряване и задълбочаване изобщо на интегрираността на българския финансов сектор в еврозоната. Това, при равни други условия, ще означаваче банките ни ще оперират в една по-сложна и конкурентна среда – от което е логично печеливши да бъдат клиентите на банките.

Управителят на БНБ отговаря и на въпроса за възстановяване на българската икономика от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия.

Състоянието и развитието на българската икономика съответства на профила на икономическа динамика в Европа, в частност – еврозоната.

От началото на настоящата година наблюдавахме извънредни негативни ефекти за икономиката, вследствие на необичайния риск, свързан с пандемията, и наложените безпрецедентни ограничителни мерки. Ударът беше понесен най-тежко през второто тримесечие, изтъква Радев.

Той цитира публикуваната от НСИ експресни оценки за БВП в България, според които през второто тримесечие икономиката ни се свива с 9.8% на верижна база спрямо предходното тримесечие. В рамките на 2020 г. очакваме възстановяване на растежа, въпреки че крайният икономически резултат за цялата година остава труден за прогнозиране.

По думите му към момента се намираме в особена ситуация на несигурност, свързана едновременно със сценариите за разпространение на пандемията и политическата ситуация. За разлика от непосредствено краткосрочния хоризонт, по-уверени сме в оценките за периода отвъд него – тогава, успоредно с преодоляването на пандемията, икономиката ни отново ще се позиционира в траектория на растеж.

Става ясно, че БНБ планира ново публикуване на прогноза до началото на октомври.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"