fbpx

В „Странджа“ се строи незаконно, екозащитници сезират прокуратурата

В Природен парк „Странджа“ се строи в нарушение на Закона за защитените територии. За това алармира Коалицията „За да остане природа в България“ и настоява всички виновни лица, допуснали застрояването на парка да понесат наказателна отговорност.

Най-големият природен парк в България – Странджа, в района на община Царево, и това лято е обект на засилен инвеститорски интерес.

Един от фрапантните примери е току-що излетият бетон за строеж на вилна сграда в местноста Поляните в Синеморец, което е едно от местата в България с изключителна ландшафтна стойност.

Освен тази вилна сграда, село Синеморец е осеяно с незавършени строежи, сигнализират екозащитниците.

Коалиция „За да остане природа в България“ напомня, че всяко строителство в границите на природния парк е забранено на основание на чл. 31 , т. 9 от Закона за защитените територии.

В заповедта за обявяване на парка от 2000 г. няма изрично разрешено никакво строителство.

Община Царево също така няма общ устройствен план, но в същото време РИОСВ Бургас продължава да издава десетки частни решения за застрояване на община Царево и на природния парк.

Екокоалицията обръща внимание на министър-председателя и на главния прокурор, че длъжностните лица от РДНСК Бургас, РИОСВ Бургас, Община Царево, допуснали строителни дейности в границите на Природен парк „Странджа“ и лицата, пряко извършвали такова строителство, довело до повреждане на парка, подлежат и на наказателно преследване по Наказателния кодекс.

На 25 юни в различни градове в България ще има протести под надслов „Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"