fbpx

Цацаров проверява министъра на образованието Красимир Вълчев

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на днешното си заседание образуване две производства за конфликт на интереси, след сезиране по публикации в медии.

В публикации, излъчени на 12 и 14 юни т.г. се съдържат твърдения, които засягат министъра на образованието Красимир Вълчев и Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова–Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/2021 г. са одобрени от министъра на образованието и науката.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД и е имала договори с КЗП.

Откакто Димитър Маргаритов, с когото са свързани лица по смисъла на закона, е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България.

Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

В разследване на телевизия пък от 14 юни 2020 г., са изнесени данни за извършени нарушения от кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов.

През 2016 г. кметът сключва договор за доставка на горива и смазочни материали чрез „пряко договаряне без обявление“ с „Петро 2016“ ЕООД, като фирмата е създадена дни преди решението за възлагане на поръчката. Посочва се, че управителят на „Петро 2016“ ЕООД – Пламен Михайлов, е подписал пълномощно на единия от синовете на кмета за разпореждане с парите в сметката на фирмата.

Според репортажа, синът на Холянов е и работодател на Михайлов, а горивото, което „Петро 2016“ ЕООД ще доставя на Община Ракитово, се съхранява в резервоар на бензиностанция, собственост на този кметски син.

Отделно от това се твърди, че кметът Холянов сключва договори за дърводобив и дървопреработване с фирми на своите синове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"