fbpx

Налагат 180 000 лева глоби за некачествени течни горива

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще издаде 8 наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за качество на горивата за общо 80 000 лв., както и 2 постановления за проблеми с изискванията за съдържание на биокомпонент за 100 000 лв.

Вече са изтеглени от разпространение 39 183 литра дизелово гориво.

Това е резултат от проверка на техническите и качествените изисквания на течните горива, нормите за съдържание на олово, сяра и други замърсители, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП).

От получения доклад на ДАМТН става ясно, че са проверени 243 обекта, сред които 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни склада.

Взети са 371 проби от течни горива, 128 – от  автомобилен бензин А-95Н, 3 – от автомобилен бензин А-100Н, 212 проби от горива за дизелови двигатели  и 28 – от други горива (за извънпътна техника и трактори, за промишлени и комунални цели, котелно гориво).

Установени са 10 несъответствия с изискванията на нормативната уредба. В резултатите от доклада на ДАМТН пише още, че са регистрирани 8 несъответствия с изискванията за качество, което е 2,16 % от взетите и изпитани проби. Установени са и 2 несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент, което е 0,5 %, от пробите.

В резултат на проверките са наложени 15 принудителни административни мерки и са съставени 3 акта за нарушения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"