fbpx

Отлага се влизането ни в ERM II

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок края на април.

Това заяви в интервю за БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

От думите му не става съвсем ясно какво налага това отлагане – дали заявеното от премиера Борисов, че ще се търси пълен консенсус, или е във връзка с поетите от страната ни някои предварителни задължения към ЕК и ЕЦБ.

По думите на Домбровскис „в общи линии“ тези от тях, които се наблюдават от ЕК се развиват много добре. Но за други поети ангажименти – като например рекапитализацията на някои банки, зам.-председателят на Европейската комисия посъветва да се търси отговор от Европейската централна банка.

Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“, коментира Валдис Домбровскис.

Той е категоричен, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс, уточнявайки, че няма икономическа логика да се притиска която и да е държава да променя курса и в тази връзка нищо не пречи на България да поддържа фиксирания си курс към еврото.

Валдис Домбровскис коментира и това, че за ЕК е важно страната ни да преодолее и реши проблема с неравенството при доходите. Но подчерта, че този въпрос няма нищо общо с влизането в механизма ERM II.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"