fbpx

ВСС избра Гешев за главен прокурор, на ред е президентът Радев

Новият главен прокурор на България се казва Иван Гешев. При явно електронно гласуване за него се обявиха 20 от членовете на Пленума на  ВСС. По закон са необходими най-малко 17 гласа. Против бяха четирима.

Според процедурата решението се изпраща незабавно на президента на републиката, който трябва да подпише указ за назначение.

Държавният глава може да откаже назначаването и да върне процедурата във ВСС. Няма обаче право да откаже подписване на указ втори път.

7 години е мандатът на главния прокурор и няма възможност за повторно избиране.

Иван Гешев ще заеме официално длъжността на 10 януари 2020 г., когато ще изчете мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.

„Трябва да показваме, че няма разлика между български граждани със социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление“, заяви новоизбраният обвинител номер 1 след приключване на гласуването.

Всъщност, едва ли има изненадани, защото Иван Гешев беше единствената кандидатура на Висшия съдебен съвет.

Той е на 48 години, завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си като оперативен работник през 1994 г. в столично районно на МВР. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба.

Става прокурор през 2006 г. в Софийската районна прокуратура, остава там шест години. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. А през 2016 г. оглавява Специализираната прокуратура. Преди година става заместник на Сотир Цацаров.

Притежава сертификат, връчен от екипа на фокусна точка „SOYA“ – Европол, за специално признание на професионализма му в работата по операция за разбиване на нелегална печатница за производство на фалшиви банкноти, както и документ от Американските секретни служби, отдел „Вътрешна сигурност“, за неговите изключителни усилия в разследването и предотвратяването на фалшифицирана американска валута.  

През 2017 г. е удостоен с грамота „Джовани Фалконе“ за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституция, детска порнография, корупцията, тероризъм.

Гешев попадна под прожекторите с разследването за фалита на КТБ. Лично присъства на операцията по задържането бившата кметица на Младост Десислава Иванчева, която беше обвинена в вземане на подкуп. Под неговия поглед са разследванията срещу Арабаджиеви, Баневи и Миньо Стайков.

Два охранявани от полицията протестта – „за“ и „против“ избора на единствения кандидат за главен прокурор блокираха центъра на столицата от сутринта. Медии съобщиха, че през кордона полицаи, отцепил сградата на ВСС, са могли да преминат само тези, които подкрепят избора на Гешев. Останалите не са били допускани, след което са преместили протеста си на Орлов мост, който остава блокиран и вечерта. Те обещават всекидневни протести.

„Хората имат право да протестират, но се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да стигнат до работните си места“, каза Гешев по време изслушването си, което продължи от 10 ч. до 18,30 часа.

„Не ми е известно да ме подкрепят политико-олигархични кръгове“, отговори той по време на изслушването на въпрос дали е подкрепян от такива субекти. Той допълни, че не би допуснал да има „чадър“ над когото и да било.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"