fbpx

КЗК спря „Еврохолд“ за ЧЕЗ, сделката прекратена

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ, става ясно от днешно решение на Антимонополния орган.

КЗК не разреши и на „Инерком“ да придобие дружеството през 2018 г., защото притежава шест фотоволтаични електроцентрали.

„След финализиране на планираната сделка придобиваните предприятията ще имат гарантиран и финансово осигурен достъп до изискуемите застрахователни полици, както форма на гаранционно обезпечение за търговията с електрическа енергия, така и за поддържане на съответните лицензионни дейности. Това обстоятелство ще създаде значително конкурентно предимство за новата група пред останалите участници на съответните пазари, осигурявайки изначално изпълнението на гаранционните (застрахователни) изисквания и на което предимство останалите участници трудно биха оказали въздействие“, пише в мотивите към решението.

А заключението е, че „предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Наличието на съществени конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари“.

Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област в 14-дневен срок.

Особено е мнението на Анна Янева, член на Антимонополната комисия. Тя е изразила писмено своето несъгласие с Решение № 1169/ 24.10.2019г., което забранява концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на „Еврохолд България“АД  на непряк едноличен контрол чрез „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпъни“ Б върху „ЧЕЗ България“ЕАД.

Преди десетина дни КЗК прецени, че ще изследва задълбочено опита на застрахователния холдинг „Еврохолд“ да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България. Още тогава председателят на КЗК Юлия Ненкова и подчинените й намекнаха за проблеми при сделката. Според тях има възможност застрахователят да злоупотребява с положението си. За да играе на борсата за ток търговецът „ЧЕЗ Трейд“, а и „ЧЕЗ Електро“ имат нужда от застрахователни гаранции по сделките и така може да удари конкурентите си.

Също така от КЗК посочват, че възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор. Притежаваното от „Еврохолд“ застрахователно дружество „Евроинс“ държи близо 43% от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.

Преди няколко дни в чешките медии ЧЕЗ обяви, че ще запази активите си в България, ако българските власти блокират поредния опит за тяхната продажба.

„Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем български активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи“, заяви заместник-председателя на съвета на директорите на ЧЕЗ Томаш Плескач.

Според него „Еврохолд“ няма собствени енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин при подобно придобиване.

През април ЧЕЗ се отказа официално от сделката с „Инерком“ на Гинка Върбакова, защото купувачът не може да изпълни условията по договора.

Еврохолд оценява високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок – 10 работни дни. Холдингът вярва, че до решението е достигнато след внимателен прочит и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства. Това се казва в изявление на Еврохолд България АД .

В дружеството приемат решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга. И припомнят, че при така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро


Еврохолд ще изчака решение на надзорния съвет за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"