fbpx

Работодатели правят списък за необходимите професии

Националният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска от членовете си да извършат оценка на нуждата от кадри. Искането на най-представителната работодателска организация са свързани с подготовката на държавния план-прием за професионалните гимназии за учебната 2020/2021.

Браншовите организации и регионалните представители на АИКБ, ще трябва до 10 декември т.г. да организират срещи с представители на професионалните гимназии и директорите на Регионалните управления по образование, както и да дадат своите предложения за специалности, които са нужни за развитие на българската икономика.

Повече от 3 години АИКБ алармира, че в част от секторите, които в момента имат най-голям принос в БВП на страната, се очаква сериозен недостиг на квалифицирани работници в следващите години.

Работодателската организация счита, че единствено чрез повишаване активността и участието на бизнеса в подготовката и реализирането на план-приема на пазара на труда ще се реализират така необходимите кадри за всеки бранш.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"