fbpx

Цацаров шеф на КПКОНПИ – в името на чуждестранните инвестиции

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за шеф на антикорупционната комисия.

Това стана ясно на брифинг в парламента, събрал депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и Атака.

Основният мотив за предложението е увеличаване на преките чуждестранни инвестиции. Такива идвали само при успешна борба с корупцията, заяви шефът на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова.

Ако бъде избран, Цацаров ще довърши мандата на подалия оставка след скандала с „терасата“ Пламен Георгиев, който е до 2024 година.

Интересен казус се заформя обаче с довършването на мандата на главния прокурор. Той изтича на 10 януари и ако Сотир Цацаров иска да бъде шеф на КПКОНПИ, той трябва да подаде оставка. Тогава най-вероятно мандадът му ще бъде доизкаран от заместника му, който е Иван Гешев – очакващ президентски указ за назначаването му за главен прокурор за 7-те години след 10 януари.

Цацаров бе в парламента, но не се присъедини към депутатите за импровизираната пресконференция.

Номинацията му не е голяма изненада, тъй като до момента неофициално се коментираше, че именно той ще поеме поста. Повод за тези твърдения е забавянето на процедурата по избор на приемник на Пламен Георгиев. По закон при предсрочно прекратяване на мандата новият избор се прави в срок до 2 месеца. След оставката на Георгиев срокът изтече на 30 септември, а новата процедура бе открита едва на 6 ноември. Обяснението на депутатите бе ваканцията им заради местния вот.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"