fbpx

ГЕРБ не събра гласове за мажоритарен избор за ВНС

В Комисията по правни въпроси ГЕРБ не успя да събере необходимото мнозинство, за да мине предложението за мажоритарен вот в един тур за Велико Народно събрание.

Управляващите предлагаха половината, т.е. 200 от народните представители за ВНС да се избират мажоритарно.

Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“, предаде БГНЕС.

Окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала.

„Колегите, с които управляваме заедно и колегите от опозицията заявиха, че няма да ни подкрепят. Оттук насетне ще видим дебатите в зала“, коментира председателят на комисията Ана Александрова.

Опозицията определи цялата тема като „безотговорен политически финт“.

„Ставаме свидетели на поредния хаотичен законодателен процес, в който вносители от ГЕРБ нито знаят какво искат да постигнат, нито как. Предложението им за нова система за избор на ВНС беше отхвърлено и слава Богу. По отношение на машинното гласуване те твърдо настояват за отстъпление от постигнатото досега. Опитват се да вкарват отново хартията в големите секции. До голяма степен целят обезсмисляне на машинното гласуване“, заяви Крум Зарков от БСП.

Депутатите потвърдиха решението си гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина.

Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните. Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели, а отговорността за закупуването, поддръжката, експлоатацията и съхранението на устройствата мнозинството се прехвърли изцяло на ЦИК. Именно несъгласна с това, в края на август председателят на изборната комисия Стефка Стоева подаде оставка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"