fbpx

BP и Microsoft обявиха партньорство за нулеви въглеродни емисии

Британската енергийна компания BP и американската корпорация Microsoft обявиха партньорство за цифрова трансформация на енергийните системи и намаляване на въглеродния отпечатък. Това се посочва в съобщението BP.

„Партньорството включва съвместни иновационни усилия за разработване на цифрови решения, продължаване на използването на Microsoft Azure като облачна услуга за инфраструктурата на BP и доставката на възобновяема енергия на BP, за да помогне на Microsoft да постигне целите си за възобновяема енергия до 2025 г.“, се казва в съобщението.

Компаниите ще проучат и иновативни начини потребителите да управляват потреблението на енергия в дома си.

И за двете компании нисковъглеродната енергия е част от по-широката програма за устойчиво развитие и те възнамеряват да засилят сътрудничеството си в тази област с течение на времето, отбелязва BP.

Преди това BP обяви амбицията си да стане компания с нулеви емисии до 2050 г. До края на това десетилетие тя също така планира да създаде около 50 гигавата чист възобновяем генериращ капацитет, да увеличи годишните си инвестиции в нисковъглеродна енергия с 10 пъти до 5 млрд. долара и да намали производството на нефт и газ с 40%.

През януари 2020 г. Microsoft обяви целта си да намали изцяло въглеродните емисии до 2030 г., припомня ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"