fbpx

ГЕРБ и ВМРО се договориха, проектът за нова конституция влиза в парламента

ГЕРБ и ВМРО се договориха и вече са събрани повече от 120 подписа, необходими за внасяне на проекта на нова конституция в парламента.

„След дълъг дебат, динамичен диалог и постигане на съгласие имаме необходимите гласове за внасяне на проект за решение за свикване на ВНС и проект на нова конституция“, обяви Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Вече са събрани 122 подписи на депутатите от ГЕРБ, НФСБ, ВМРО, част от „Воля“ и няколко независими.

В новия вариант на проекта, който ще бъде внесен, се връща преамбюла, описанието на герба и се премахва възможността за законодателна инициатива на съдебната власт.

Първите три от предложенията на ВМРО – гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, задължително гласуване, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, ще влязат в проекта.

Ще има референдум за другите три: донаборна служба, образователен ценз при гласуване и законодателната инициатива за президента.

ДПС и БСП заявиха, че няма да гласуват за Велико народно събрание, което означава, че няма как да се съберат необходимите 160 гласа. Което означава, че настоящият парламент може единствено да обсъжда темата няколко месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"