fbpx

Работодателите да дават 50 лв. на месец като ваучери за почивка, предлагат от ВМРО

Работодателите да предоставят ваучери за почивка в България, предлагат депутати от ВМРО като промяната в Закона за туризма и на Закона за корпоративното подоходно облагане. Идеята е част от пакета предложения към бюджета за 2021-а година.

Чрез ваучерите за почивка държавата предоставя възможност за осигуряване на туристически услуги, туристически пакети или ресторантьорски услуги на територията на България.

Стойността на ваучерите, давани от работодателя, може да бъде до 50 лева на месец. Цената на туристическия пакет над номиналната стойност на ваучера за почивка ще се поема от ползвателя.

Според разпоредбите на новата глава VIа „Ваучери за почивка“ в Закона за туризма ваучерите не могат да се използват за покупката на храна, вино, спиртни напитки, бира, тютюневи изделия, както и да се заменят срещу пари.

Ваучерите за почивка се предоставят по правилата, работещи и към момента за ваучерите за храна. Ще бъдат валидни една година от датата на издаване, а операторът не може да ги преиздава.

Издаването на ваучерите за почивка може да се финансира и от държавата.

Туризмът е бранш, който пострада най-сериозно от корона кризата. Според НСИ през 2019 г. пряко заетите в хотели и ресторанти са близо 170 хил. души, но индиректно свързаните сектори с туризма са селското стопанство, транспорт, хранително-вкусова и лека промишленост, аргументират се вносителите на предложението.

С промяната в чл. 59 от Закона за държавния бюджет за 2021 г. се предлага обща годишна квота за ваучери за почивка да бъде 180 млн. лв. От предложената мярка биха се възползвали около 300 хиляди души, смятат вносителите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"