fbpx

Икономическото възстановяване ще е по-бавно, смята шефът на Deutsche Bank

Икономическото възстановяване след коронавирусната криза ще бъде по-бавно от очакваното. Глобалната икономика може да не успее да се върне към пред пандемичните нива през тази и следващата година.

Това прогнозира главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг, цитиран от БНР.

Според него най-засегнатите от Covid-19 ще работят с капацитет между 70% и 90% за известно време, изправени пред „сериозни последици“ от кризата.

„Много компании ще трябва да се приспособят към това и да успеят да бъдат печеливши с по-ниски приходи в дългосрочен план“, каза той в своя рече по време на банковата среща на високо равнище, организирана от вестник „Ханделсблат“ (Handelsblatt) във Франкфурт.

В същото време излязоха данните на немската статистика, че продажбите на дребно в Германия са се понижили изненадващо през юли след спад и през юни.

Това може да охлади надеждите, че разходите на домакинствата във водещата европейска икономика ще бъдат достатъчно силни, за да допринесат за силно икономическо възстановяване през третото тримесечие след коронавирусния шок от пролетта.

Продажбите на дребно се понижиха през юли с 0,9% спрямо юни, когато се свиха с 1,9%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен растеж с 0,5 на сто.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"