fbpx

Дисциплинарна проверка срещу съдия Миталов, той остава на работа

Дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания съд Андон Миталов образува Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдията няма да бъде отстранен от работа, докато тече производството.

Ще припомним, че САЩ наложиха забрана на Миталов и семейството му да влизат в страната и обявиха, че това е първият българин с тази санкция заради корупция.

Скоро след това правосъдният министър Данаил Кирилов поиска съдия Андон Миталов да бъде освободен от длъжност.

Четирима от членовете на колегията се обявиха против, а седем – „за“ образуване на дисциплинарно производство.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, един от четиримата, гласували против дисциплинарно производство, предупреди, че с поисканото от правосъдния министър уволнение на магистрата в съдебната власт се е настанила политика.

В рамките на следващите два месеца ще бъде насрочено дисциплинарно производство, ще бъде изслушан самият Миталов и след това ще се събират още доказателства.

До момента във ВСС не са постъпвали никакви данни по случая от Държавния департамент на САЩ, от КПКОНПИ и прокуратурата, стана известно след днешното заседание. Дисциплинарният състав ще събира данни дали е уронен престижът на съдебната власт.

Засега основният довод за действията срещу него е начинът, по който пусна обвинения в шпионаж лидер на сдружение „Русофили“ Николай Малинов да пътува в Русия, за да получи наградатата си от президента Путин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"