fbpx

Предложението за уволнение на Миталов е неясно, смята Лозан Панов

Предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнение на съдия Андон Миталов съдържа непълноти и неясноти, твърди председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

„Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да твърдя, че неговото предложение съдържа много неясноти и съм сигурен, че днес на заседание на Съдийска колегия на ВСС, темата ще бъде включена за разискване”, заяви Панов.

Според него не става ясно кои са действията на съдията, с които е накърнен престижът и са нарушени неговите служебните задължения, предаде БТА.

Андон Миталов е първият българин с оповестена наложена забрана да влиза в САЩ. От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд.

Във ВКС е постъпило писмо от Инспектората на ВСС. В него се потвърждава, че няма повод да бъде образувана проверка срещу съдията. Не са установени и нарушения за начина, по който е водено производството, в рамките което на Николай Малинов беше разрешено да пътува до Русия.

Междувременно стана ясно, че председателят на ВКС е изпратил писма до главния прокурор Иван Гешев и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), чийто шеф е Сотир Цацаров, че очаква информация по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.

Той е помолил още на 6 февруари да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване.

В писмото до КПКОНПИ също от 6 февруари е помолил да бъде уведомен дали са постъпвали сигнали или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

До днес, 11.02.2020 г., във Върховния касационен съд не е получен отговор на двете писма на Лозан Панов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"