fbpx

„Царска Бистрица” е на Сакскобургготски и сестра му, реши окончателно съдът

Дворецът „Царска Бистрица” е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. Това е окончателното решение, след като Върховният касационен съд отхвърли като неоснователен иска на държавата да бъде признато, че България е собственик по силата на Закона за горите от 1897 г. на имението.

Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, трябва да плати над 80 хиляди лева разноски по делото.

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

В полза на държавата бяха произнесени решения за царските имоти „Kpичим“, „Cитняĸoвo“ и „Capъгьoл“. Остава висящо делото за двореца „Врана“.

През 2013 г. Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца „Кричим“. Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век.

През 2014 г. Софийският окръжен съд излезе с решение, че дворецът „Царска бистрица“ е държавна собственост и наследниците трябва да го върнат и да платят обезщетение.

„Царска Бистрица“ е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се близо до Боровец в Рила.

Ловната хижа за царете Фердинанд I и Борис III е построена между 1898 и 1914 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"