fbpx

България ще оспорва пакета „Мобилност“ пред съда, каза Росен Желязков

България има готовност да оспори новите правила за международните пътни превози пред Съда на ЕС.

Това потвърди министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от БТА.

Обсъжда се дали деветте засегнали държави ще предявят общ иск или ще пуснат отделни жалби пред Европейския съд.

Нашата страна е заедно по този въпрос с Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва. Изразили са желание да се присъединят също Кипър, Малта и Естония.

Министър Желязков разговаря днес със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с еврокомисаря по транспорта Адина Валян.

ЕК възнамерява да извърши обещаното проучване за въздействието на новите правила чрез външен оценител, избран с обществена поръчка, обясни пред журналисти Желязков.

Обнародването на промените в Официалния вестник на ЕС се очаква да стане през юли. След това се предвижда преходен срок, в който разпоредбите няма да се прилагат – до януари 2022 година.

Според постигнатото в края на м.г. споразумение по пакета „Мобилност“ между Европейската комисия, Европарламента и Съвета на ЕС водачите на тежкотоварни камиони ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време в хотел, който трябва да се плаща от работодателя.

Освен това ще трябва да се връщат в страната си, където е регистрирано превозното им средство, поне веднъж на 4 седмици, независимо къде се намира то.

Камионите пък ще трябва да се връщат в държавата, в която е регистрирана фирмата, поне веднъж на 8 седмици.

Проблемът е, че превозвачите от Източна Европа не могат да поемат такива разходи и новите правила заплашват с фалит стотици транспортни фирми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"