fbpx

Божков неразбран от САЩ, Пеевски обжалва санкциите

Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов.
От всички засегнати от хунтата, аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции. „

Това се казва в позиция на Васил Божков, по повод санкционирането му от САЩ по глобалния закон „Магнитски“.

Разкритията ми  ескалираха до тази отдавна чакана и липсваща досега реакция на САЩ относно Пеевски. Озадачаващо е, че организираната група от властимащи длъжностни лица начело с Борисов и Гешев са подминати от действията на американската администрация, добавя още пребиваващият в Дубай бизнесмен, когото прокуратурата ни обвинява по 19 пункта.

В същото време Божков изтъква, че САЩ едновременно са използвали собствения му сигнал срещу него, като в същото време са го интерепретирали напълно погрешно.

Българското законодателство прави ясно разграничение между подкуп и рекет. В Наказателния кодекс има ясна категоризация на това, какво е принуда, какво е изнудване и кой, как и при какви обстоятелства следва да носи отговорност за подобни деяния, заявява още Васил Божков.

Делян Пеевски също разпространи своя реакция по санкциите на САЩ срещу него. Бившият депутат от ДПС заявява, че счита подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон.

Не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт, се казва в позицията на Пеевски.

От нея става ясно, че е уведомил адвокатите си в САЩ и ще предприеме всички законови действия срещу този акт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"