fbpx

Деликатна ситуация за банките, обслужващи санкционираните по „Магнитски“

банка

Действието на глобалния закон „Магнитски“ много тежко засяга и банките, които държат парите на санкционираните.

Това коментира пред БНР журналистът от Чикаго Симеон Гаспаров, по повод оповестените вчера безпрецедентни санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ спрямо Васил Божков, Делян Пеевски и бившия зам. шеф на ДАТО Илко Желязков.

По думите на Гаспаров, този закон е много тежък и действа като закона на доминото. Обхваща не само хората около кръга Пеевски, Божков, Желязков, а обхваща техните близки, техни бизнес партньори.

По повод на банките Гаспаров изтъква, че ако някоя от тях си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. „Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции„, обяснява журналистът.

Гаспаров обръща внимание и на факта, че не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, свързана със санкционираните, защото тя моментално попада в черния списък.

Аз мисля, че тези санкции дават зелена светлина на българските институции да не се притесняват, а да действат. Има закони, има европейска Конституция, има българска Конституция. Затова ги има тези закони, за да се действа по тях„, коментира журналистът в заключение.

Междувременно влиятелното издание „Политико“ публикува статия по повод наложените санкции, озаглавена „САЩ санкционират корумпирани българи. ЕС не прави нищо“.

Сред коментарите в публикацията е и този, че „Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затваряха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната страна в ЕС през последните години. Бившият премиер Бойко Борисов, който доминира през по-голямата част от десетилетието политиката в страната, бе техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и никога не му бе поискана сметка за провалите на правосъдието в страната му„.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"