fbpx

Брюксел двусмислен за газовите разплащания с Русия

Германия и Италия са инструктирали своите компании, че могат да открият сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, което е станало след дискусии с Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

Агенцията изтъква, че дебатът около искането на Русия чуждестранните купувачи да плащат за газа в рубли изпитва решимостта на европейските правителства да заемат твърда позиция срещу Москва във връзка с войната в Украйна.

Припомня се, че Полша и България, а вече и Финландия са отказали да изпълнят искането на Москва и доставките са има прекъснати.

Други държави-членки обаче не желаят да насочат компаниите към действия, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважни доставки на руски газ, който отоплява домове и захранва фабрики, информира още агенцията.

Ройтерс информира, че Брюксел е дал два комплекта писмени насоки как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но законният път остава мъглив, тъй като служители на ЕС съветват фирмите, по време на срещи при закрити врата да не отварят сметки в рубли в Газпромбанк.

Някои дипломати в Брюксел от държави-членки на ЕС коментират, че според тях ЕС умишлено е неясен, за да се даде възможност на страните да отварят сметки в рубли и да продължат да купуват руски газ.

Човек остава с впечатлението, че вратата за бизнес е отворена, както обикновено“, коментира дипломат, добавяйки, че с това се рискува да бъде подкопано единството на ЕС срещу Русия, ако компаниите в някои страни открият сметки в рубли, а други не.

Те трябваше да създадат творческа неяснота, чиято цел е да създаде достатъчно място за различни интерпретации“, коментира друг дипломатически представител на страна от съюза.

Двама източника са информирали Reuters, че Берлин е казал на германските вносители на газ, че могат да открият сметки в рубли, за да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите, стига плащанията, които извършват към Газпромбанк, да не са в руската валута.

Източниците твърдят, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала последователно по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е говорило с Европейската комисия, изяснявайки си как да купува законно руски газ, казол  за Ройтерс високопоставен източник от правителството.

Това се е случило преди италианската енергийна компания Eni да заяви във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли.

В писмените си насоки ЕС заявява, че компаниите могат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата по съществуващите си договори – и декларират, че това изпълнява договорните задължения.

В насоките обаче не се казва изрично, че откриването на сметки в рубли за конвертиране на тези плащания в руска валута би било нарушение на санкциите на ЕС.

Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, отбелзява, че няма правно основание да се предполага, че откриването на сметка в рубли е в нарушение на санкциите.

Няма нищо в писмените насоки, което да пречи на купувачите да откриват такива сметки. Макар че устните твърдения на Европейската комисия създават двусмислие, писмените насоки са от значение“, казва тя.

Полша е поискала по-ясни съвети от Брюксел дали компаниите могат да открият сметка в рубли.

Говорител на холандското министерство по икономическите въпроси е посочил, че страната лобира за ясна позиция на ЕС, за да „начертае една линия за целия ЕС“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"