fbpx

Брюксел одобри 2,3 млрд. лв за въглищните ни региони

Европейската комисия е одобрила безвъзмездна подкрепа по Фонда за справедлив преход по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 в размер на около 2.3 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и прилежащи към Стара Загора общини, съобщават от правителствената пресслужба. Приоритет на правителството е сега тези вече одобрени средства да стигнат най-бързо, ефикасно и прозрачно до регионите, като се очаква да се запазят и разкрият над 15 000 работни места.

Уточнява се, че с одобрените средства в следващите шест години ще бъдат финансирани дейности по подобряването на минните терени за индустриални нужди, подкрепа за работниците след картографиране на техните умения, финансиране на енергийна ефективност с фокус върху уязвими домакинства, развиване на индустриални паркове и зони, развитие на производство на компоненти и електроенергия от възобновяеми източници, и подкрепа за диверсифицирането на икономиката чрез нови предприятия. В региона на Стара Загора ще бъдат подкрепяни и инвестиции от големи предприятия, като предварителен интерес до момента са заявили над 20 компании.

В съобщението се изтъква, че прозрачността на процедурите ще бъде гарантирана чрез включването на заинтересованите лица в регионални под-комитети за наблюдение на програмата. Финансовата подкрепа по всички проекти ще бъде обект на детайлна експертна оценка като част от отворени конкурентни процедури.

Припомня се, че отпуснатите средства са станали възможни, след като правителството изготви, предаде и след допълнителни преговори финализира териториалните планове за справедлив преход в предвидения по европейското законодателство срок. Обръща се и внимание на това, че около 190 млн. лв. за трите региона вече са били загубени, поради бездействие по тези планове през втората половина на 2022 г. (по време на служебния кабинет на Гълъб донев, б.р.), въпреки изготвените проекти.

От МС изтъкват, че плановете отговарят на целите на Европейския съюз в областта на енергетиката и климата за 2030 г., включително за постигане на неутрална по отношение на климата икономика на Съюза до 2050 г. въз основа на Парижкото споразумение.

Припомняме, предаването на плановете за проверка и обсъждане в Брюксел бе съпроводено от сероизно напрежение сред енергетиците, най вече в старозагорския регион, довело да продължително блокиране на ключо ипътни артерии у нас. Синдикатите твърдяха, че плановете за справедлив преход обричат на бързо изчезване на въгледобива ни.

На 11 декември пък стана ясно за огромен инвестиционен интерес към регион Стара Загора. Над седемдесет инвестиционни намерения от тридесет и две компании (списък) на обща стойност около единадесет милиарда лева са подадени за региона. Те предвиждат създаването на над десет хиляди нови работни места и запазването на над единадесет хиляди съществуващи работни места




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"