fbpx

Covid ограниченията „удариха“ и нетната миграция в Австралия

Когато Ариел Азимонти пристига в Австралия с туристическа виза, той има 10 години опит като фризьор и говори съвсем малко английски.

Осем години по-късно той е австралийски гражданин, владее английски, завършил е музикално образование и е член на местна джаз група. Преди пандемията той си представя, че един ден може да създаде семейство в Сидни.

Но затварянето на границите на Австралия и невъзможността да посети семейството си в Аржентина го кара да преосмисли дългосрочното си бъдеще.

Това е тежко изпитание“, казва той. „Семейството ви е уплашено, а вие сте на другия край на света. Не можеш да отидеш при тях и да кажеш „прегърни ме, нека си поговорим“.

Хиляди мигранти в Австралия споделят чувствата му.

Според доклад на парламентарната комисия по миграцията преди пандемията хората, установявайки се в Австралия, водят до увеличаване на австралийското население с около 200 000 души всяка година. След като границите на Австралия се затвориха, този процес се обърна.

• От затварянето на границите през март 2020 г. над 500 000 временни мигранти са напуснали Австралия. Много от тях квалифицирани.

• Нетната миграция през 2020-2021 г. е намаляла със 70 000 души. Тази година се очаква да намалее с 20 000. Федералният правителствен център за населението прогнозира, че положителната миграция ще се върне едва през финансовата 2022-2023 година.

• Мигрантите проявяват по-голям интерес към страни като Канада, Великобритания и Сингапур.

Ръководителят на имиграционните служби на KPMG Белинда Райт изтъква, че затварянето на границите е повлияло сериозно върху имигрантската програма на Австралия.

По думите й и преди пандемията Австралия е изоставала от другите страни в способността си да привлича и задържа квалифицирани мигранти, а ограниченията за пътуване са влошили допълнително ситуацията.

Мисля, че ще има огромно въздействие върху бъдещето на нашата миграция, ако продължим да имаме толкова строг граничен контрол„, каза тя и споделя още, че има много клиенти, които не могат да намерят работници с необходимите умения в Австралия.

През юни федералното правителство призна за критични вакантни места и добави професии като счетоводители и одитори в списъка с квалифицирани професии „за създаване на австралийски работни места и подпомагане на продължаващото възстановяване на Австралия от въздействието на COVID-19“.

Но това не означава, че желаещите могат да намерят места в самолетите, за да дойдат в страната. Невъзможността физически да пристигнат в Австралия оказва влияние върху способността ни да обслужваме клиенти, изтъква Райт.

Федералното правителство заяви, че се очаква отварянето на международните граници през ноември. Австралийският щат Ню Саут Уелс (NSW) обяви, че ще отмени карантината за напълно ваксинирани чуждестранни пристигащи в началото на ноември.

Но в глобализирания свят Австралия трябва да положи определени усилия, ако иска да се конкурира с другите страни за вниманието на мигрантите.

Белинда Райт смята, че в момента Канада, Великобритания и Сингапур са в по-добра позиция от Австралия да привличат мигранти, като по-специално Канада е привлекателен вариант за мигрантите, които търсят начин на живот, подобен на този в Австралия, но без сложните миграционни процедури.

В Канада можете да получите глобална виза за таланти, подобна на нашата, но одобрена в рамките на седмици, докато в Австралия това ще отнеме не по-малко от шест месеца“, казва тя.

Семейни връзки

Дори и след като вече са в Австралия, задържането на квалифицираните мигранти също се превръща в проблем.

По думите на Райт много хора, които са решили да мигрират в Австралия, очакват, че ще могат редовно да се връщат у дома и да прекарват време със семейството си. „Това им влияе от гледна точка на психичното здраве, но също така и на семейството им, което разчита на тях в родината си.

COVID промени уравнението

Джас Каур и съпругът й живеят в Австралия повече от десетилетие, но казват, че по време на пандемията са преосмислили решението си да се установят тук.

Подобно на много индийски семейства, Джас Каур парви планове родителите й да прекарват време в Австралия и да помогнат за отглеждането на децата й, за да може тя да продължи да работи.

„В културата, от която идвам, всички си помагаме. Съвсем нормално е да помолите родителите или братята и сестрите си, когато се нуждаете от помощ“, казва Каур.

Когато COVID епидемията „удари“, родителите й са в Австралия с едногодишна туристическа виза. Исканията им за удължаване на визата обаче са отхвърлени и те са принудени да се върнат в Индия.

Тя споделя, че със съпруга й все още обичат Австралия и се гордеят с упоритата работа, която са положили, за да изградят живот тук.

***
По репортаж на abc.net.au




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"