fbpx

Бизнес и синдикати договориха компенсации за скъпия ток

Обединеният национален протест на бизнес и синдикати срещу високите цени на тока доведе до споразумение с правителството.

На среща с премиера Янев са договорени компенсации за фирмите. Финансовата помощ трябва да бъде изплатена със задна дата от месец юли и отразена в октомврийските сметки в началото на ноември, съобщава БНР.

Работодателите настояват за компенсация в размер на 75% от надвзетите суми, изчислени от разликата между цената на борсата и прогнозната пазарна цена на енергийния регулатор. За целта ще са необходими по 150 млн. лв. месечно.

Васил Велев от организаторете на протеста АИКБ обясни, че бизнесът е настоял подкрепата да бъде в размер на 75 процента от разликата в цената на борсата и прогнозната цена на КЕВР – 119 лева.

Нашето искане е това да стане преди тези 600 000 потребители да си получат сметките за текущия месец, които ще бъдат тройни спрямо обичайните. Връчихме нашия дебитен чек. Той е за 3/4 от разликата между прогнозната пазарна цена и действителната“, коментира Велев, цитиран от БНР.

Парите ще се разпределят пропорционално на потребеното количество електроенергия. Според работодателите за подобна мярка не е необходима актуализация на бюджета, тъй като пари има. Този вид подкрепа е съобразена и с препоръките на Европейската комисия.

Очаква се решението на кабинета да бъде окончателно готово до утрешното редовно заседание на МС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"