fbpx

Какво може да предизвика 1°C по-топлият въздух

Програмата „Коперник“ на Европейския съюз, която наблюдава климатичните промени на планетата, публикува данните за месец септември, които показват връзката между тях и катастрофалните климатични явления, като по-специално се спират на един от германските градове, опустошени от наводненията през юли.

В контекста на глобалното затопляне положението в района на Северния полюс е било критично, особено през септември, месецът, когато арктическият лед се свива максимално след края на лятото.

Площта и дебелината на арктическия лед достигат минималноно си равнище

Данните обаче са противоречиви през последния месец. Докато около Гренландия площта на ледената покривка достигна своя исторически минимум, на север от Аляска тя не е била толкова голяма от 15 години. Но ако гледаме целия район на Арктика, то полярният лед е намалял с 8%.

Известно повишаване на световната температура

Програмата „Коперник“ разкрива съществени аномалии през септември 2021 г. Това е един от четирите най-топли месец септември, регистрирани някога в света, като измерената температура е с 0,4°C по-висока от средната за периода 1991-2020 г. Времето е било по-меко в Канада и САЩ, докато Латинска Америка се изправи пред подължителна суша. Температурите са били също така по-високи в Западна Африка, Централна Азия и по-голямата част от Китай.

Разлики в Европа

Старият континент е разделен на изток и запад. Обединеното кралство отбелязва втория най-топъл месец септември в своята история. Но тъй като в Източна Европа е било по-хладно, средната температура на континента е с 0,2°C по-ниска от средната.

Гибелните наводнения от това лято

Каква е ролята на климатичните промени за наводненията, които струваха живота на повече от 220 души в Германия и Белгия през юли? За да разберем, трябва да видим немския град Алтенар, който се изправи пред тази нова реалност.

Бедствието предизвика пълното разрушаване на множество къщи, мостове и други обекти. На 14 юли проливни дъждове се стовариха върху този район на Европа. Кметът на града Корнелия Вейгнад е очевидец през този ден. Тя показва един изцяло опустошен терен. „Имаше една къща до това дърво и тя се срути напълно по време на наводнението. За съжаление, хората, които се намираха вътре, загубиха живота си. Виждайки това, вие можете да разберете каво означаваха за нас наводненията“, казва тя.

От немислимото към реалността

Реката Ар, която пресича града, често прелива. И едно покачване на нивото с два или три метра е нещо, което повечето от жителите му са подготвени да видят поне веднъж в живота си. Проливните дъждове на този 14 юли бяха предсказани и е подадена тревога за опасност от наводнения, но това, което се случи през юли, беше напълно неописуемо. „Това е необяснимо както за учените, така и за властите, които следят за тези неща и правят прогнози“, продължава Вейгнад

Връзката между затоплянето и интензивните валежи

Много фактори водят до тази катастрофа: дъждовната пролет и климатичните промени изиграха съществена роля. Днес вероятността от такива проливни валежи в Западна Европа е девет пъти по-голяма. Отсега нататък в резултат от затоплянето те ще бъдат все по-интензивни и по-чести.

Тобиас Фух, директор за климата и околната среда в германската метеорологична служба, разкрива една от причините за това. „С един градус по-топлият въздух може да съдържа 7% повече водни пари и това, което се намира в атмосферата, рано или късно ще падне на земята под формата на дъждове“, подчертава той. „И когато зоните с ниско атмосферно налягане се преместват мого бавно“, продължава той, „наводнения като това, което видяхме в Алтенар в средата на юли, могат да се случат за много кратко време.“

Какво ще стане с възстановяването на града? Общината би могла според кмета да стане пример за устояване пред наводненията.

Желаем да превърнем този район в модел за справяне с подобни въпроси. Как по-добре да защитаваме речните долини от такива наводнения? Как да управляваме големте обеми вода? И как да строим в тези долини, така че всичките сгради да издържат при такива бури?, завършва тя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"