fbpx

Достъпът до обществени обекти – само със зелен сертификат

Обществените обекти у нас, които не осигурят пропускателен режим само за посетители със зелен сертификат, ще трябва да затворят от четвъртък, 21 октомври. Това става ясно от нова заповед на здравния министър, която ще е факт до края на деня и влиза в сила от четвъртък.

Такъв достъп се въвежда за всички кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв.м, молове, фитнес центрове, клубове за занимания на граждани, заведенията за хранене, хотелите, уточни министър Кацаров.

Със сертификата се удостоверява ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Административните сгради са освободени от този режим, за да не се спира достъпа на гражданите до административни услуги. Зеленият сертификат няма да се изисква за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеките, банките. Няма да се ползва и в училищата – нито за учителите, нито за децата. За лекарите и работещите в болниците, хосписите, старческите домове обаче ще има такова изискване.

Във всички общини с над 750 на 100 000 заболяемост се преустановяват присъствените учебни занимания, обяви още министърът. В университетите ще се провеждат присъствени занятия само срещу зелен сертификат, като ръководствата им ще могат сами да преценяват дали да обявяват дистанционно обучение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"