fbpx

Държавата демотивира хората да се осигуряват

Промените на парче, които отказват да следват някаква елементарна логика в системата, постигат един единствен ефект – демотивират хората да се осигуряват.

Това коментира в студиото на бТВ бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин. Повод за думите му са действията на кабината във връзка с пенсиите.

Според Калфин случващото се в момента са различни видове манипулации на пенсионната система, заради които тя започва да губи смисъл. „Логиката – кой колко дълго е работил и как се е осигурявал и оттам колко пенсия ще получава, започва да се губи“, коментира още Ивайло Калфин.

Според него тези 50 лв., които сега се дават на пенсионерите, струват на държавата 106 млн. лв. на месец или 1,3 млрд. лв. на година. „Спокойно с тези пари могат да се осъвременят абсолютно всички пенсии“, обяснява Калфин.

По думите му, в момента държавата „казва“ на хората – „да е жив и здрав премиерът още 50 години, за да взимаш едни допълнителни 50 лв. по Коледа“, вместо да ги мотивира да се осигуряват на реалните си пари, да работят повече и да спестяват.

Средства в частните фондове има, убеден е Калфин във връзка с широко дискутираната напоследък тема с доходността на частните пенсионни фондове.

Проблемът според него е в това, че законодателството има самоизключващи се постановки, които сриват целия смисъл на реформата отпреди 20 години. Законодателят трябва най-накрая да изясни начина, по който ще се изплаща тази втора пенсия и правилното разпределение на средствата, убеден е бившият социален министър.

Той не смята, че атаката към пенсионните фондове е опит да се накарат хората да прехвърлят парите си в НОИ, за да запълнят дупките в бюджета му. НОИ е достатъчно облекчен през последните години, а и продължава да получава дотации от хазната, което го прави стабилен, изтъква Калфин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"