fbpx

Добавките към пенсиите до март, после преизчисляване, съобщи Сачева

Допълнителните 50 лева към всички пенсиите вероятно ще продължат да се изплащат до март 2021 г.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от парламентарната комисия по социална политика, съобщи БТА.

Само преди ден премиерът Бойко Борисов обеща по време на поредната обиколка в страната, че добавките към пенсиите ще продължат до края на пандемията.

По статистически данни около 56 лева средно на месец дават възрастните хора за лекарства и затова помощта от 50 лева ще продължи, аргументира се Сачева.

Тя допълни, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система.

В момента вече се обсъждат различни варианти, най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната – 1400 лева.

Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход на 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева. Сачева по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии.

Не е взето още решението дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат повече пари.

Промените във финансово изражение означават разход от около милиард и двеста милиона до три милиарда и осемстотин милиона лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"