fbpx

Туроператори искат държавата да помага за заплатите още 6 месеца

Да бъде удължено действието на мярката 60/40 с 6 месеца, настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Дни преди изтичане на ПМС 151, което определя реда и правилата за държавни помощи в подкрепа на заетостта все още не е ясно дали тя ще бъде удължена, за какъв срок и при какви условия.

В края на миналата седмица АБТТА изпрати на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова предложения за изменение на мярката.

Сред предложенията са намаляване на задължителния срок за задържане на персонала след ползване на мярката, субсидиране на сезонно наети служители, по-голяма възможност за ротация на помощта за различни лица, които в различен период заемат една и съща щатна позиция.

Много от компаниите се възползват от мярката 60/40 вече 6 месеца и от удължаването и формата й зависи до голяма степен оцеляването им.

Въпреки определени недостатъци в схемата, към момента тя се оказва най-добре работеща в сравнение с другите мерки и грантове, твърдят от браншовата организация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"