fbpx

Лидерите от ЕС ще настояват за твърда позиция спрямо Лондон

Лидерите на страните от ЕС възнамеряват да настояват по време на срещата на върха в Брюксел на 15-16 октомври за затягане на разпоредбите на сделката с Великобритания, преди всичко за двустранните споразумения. Това съобщи в понеделник  Financial Times.

Лидерите на водещите държави от ЕС ще окажат натиск върху главния преговарящ Мишел Барние, за да гарантират, че Брюксел може да предприеме реални „едностранни временни мерки“ за разрешаване на всеки спор с Лондон.

Според дипломати този въпрос става още по-важен след решението на британския премиер Борис Джонсън да приеме спорен законопроект за вътрешния пазар, който нарушава условията на споразумението за Брекзит.

Разпоредбата става още по-належаща след фиаското със законопроекта за вътрешния пазар и ЕС ще продължи да настоява за стабилни, обвързващи механизми за прилагане и разрешаване на спорове, – нещо, което Великобритания досега отхвърля.

Обединеното кралство напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. след три години преговори за условията за излизане.

Брюксел и Лондон са се договорили за преходен период до края на тази година, през който всички европейски разпоредби се прилагат за Обединеното кралство, включително търговията по правилата на европейския единен пазар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"