fbpx

Държавата удвоява средствата за стипендиантите на „Фулбрайт“

България ще предоставя двойно повече средства за стипендиантите на българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. От следващата година държавата ще участва с 364 000 щатски долара вместо с 182 000 щатски долара, реши правителството на редовното си заседание.

С финансирането ще бъдат увеличени размерите на сегашните стипендии и ще се осигурят стипендии за повече български студенти. Сега комисията финансира годишно само петима, записани в магистърски или докторски програми, а качествените кандидати са повече.

Предвидени са също повече средства за българските изследователи. Сега не се предлага финансова подкрепа за придружителите на българските учени в САЩ за транспорт, квартира или други разходи. Допълнителното финансиране би позволило да се коригира този дисбаланс и да се привлекат семейни български учени в началото на кариерата им.

В тази връзка вицепремиерът Атанас Пеканов коментира:

Решението е още по-важно за мен, защото се случва точно 2 години след деня, в който аз започнах изследователския си престой по програмата в Харвард, където, в изключително конкурентна среда, имах възможността да се уча от водещи икономисти и настоящи и бъдещи Нобелови лауреати. Гордея се с това, което научих, и смятам, че то успя да ме направи по-добър експерт в сферата на макроикономиката. Искам повече българи да имат такава възможност да се развиват в тяхната сфера„.

Той добавя, че увеличението на средствата за стипендии е негов приоритет от началото на мандата, когато е започнат активен диалог с Комисията „Фулбрайт“. От думите му става ясно, че в следващите дни ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на финансирането за стипендии и от американска страна.

Атанас Пеканов изтъква още, че на стипендиите и възможностите за обучение трябва да се гледа не само като шанс за лична реализация и придобиване на нови умения, но и като начин да допринесеш за благосъстоянието на собствената си страна.

Затова направих предложение за всички бъдещи стипендианти, след връщането в България да водят задължително семинари пред млади студенти и по този начин да предадат нататък натрупаните знания и умения. Ще се опитам да дам добър пример в тази област, като в началото на академичната година изнеса няколко лекции по макроикономика в университети в страната„, обеща вицепремиерът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"