fbpx

Иранската атомна енегрия с нов шеф

Президентът на Иран Ебрахим Раиси издаде декрет, с който назначава Мохаммед Еслами за нов ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран. Еслами замества на този пост ветерана ядрен физик Али Акбар Салехи, съобщава “Tehran Times”, цитиран от Stratfor и Blacksea-Caspia.

Защо това е от значение: На Еслами не му достига експертизата в областта на специфичната дипломация в сферата на ядрената енергетика и свързаните с нея технически познания на неговия предшественик – 72-годишният Али Акбар Салехи.

Именно близкото познанство на Салехи с тогавашния му американски колега – Ърнест Мониц, ядрен физик, който преподава в Масачузетския технологичен институт (където от своя страна Салехи е получил докторската си степен), в значителна степен помогна да се скрепят условията на иранската ядрена сделка от 2015 година.

При Еслами е точно обратното – той едва ли ще успее да изгради такава близка връзка със сегашния секретар по енергетиката (министър на енергетиката) на САЩ – Дженифър Гранхолм, която от своя страна също е политическо назначение и преди това е губернатор на щата Мичиган. Това показва, че Техеран няма да бъде толкова настойчив да се ангажира в по-задълбочени преговори, ако и когато разговорите между САЩ и Иран по ядрените въпроси бъдат подновени.

Откъде идва Еслами? Еслами има дълга история на работа в иранската отбранителна и инженерна индустрия, като в миналото е бил министър на транспорта на предишния президент Хасан Роухани. Неговият предшественик Салехи работеше дейно в иранския ядрен сектор, най-вече от дипломатическа позиция през последните 40 години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"