fbpx

Цената на природния газ с нов скок нагоре

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 1 септември в размер на 69,40 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е поскъпване с 20.5% спрямо цената за август, което е повече от исканите от „Булгаргаз“ 17%.

От комисията обаче подчертават, че въпреки увеличението цената на природния газ е с близо 20% по-ниска в сравнение с усреднената цена на европейските газови борси

В решението на КЕВР е отчетена предложената на 01.09.2021 г. от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.08.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. август 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Изтъква се, че увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. На проведеното открито заседание на 25.08.2021 г. изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов е пояснил, че след внасянето на заявлението на 10.08.2021 г. цените на тези пазари продължават да се повишават и прогнозните цени за доставка през м. септември достигат 42,6 евро/MWh.

По направените изчисления от „Булгаргаз“, благодарение на по-ниските цени за българския пазар, за периода от началото на 2021 г. досега за българските битови потребители и за бизнеса е осигурено ценово предимство в размер на 100 млн. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"