fbpx

Мотивират общините да се конкурират за сертификата „Община без корупция“

Стартира механизъм, по който общините ще могат  да се сертифицират с най-добрите практики, които да изчистят корупцията. Това обяви министърът на икономиката Кирил Петковпри представянето на  съвместната инициатива с Transparency International – Асоциация „Прозрачност без граници“ за създаване на сертификата „Община без корупция“.

Инициативата има за цел общините да могат да се сертифицират, като такива с нулева корупция. Те ще имат възможност да привличат инвеститори, които да алармират при рискове от корупция. „Трансперънси  Интернешънъл“ ще бъде гарант като допълнителна контактна точка, към която инвеститорите да се обърнат при проблем, за да имат спокойствието за инвестицията, която правят.

Всяка община има шанс да влезе в тази система и да започне да чисти корупцията“, изтъква Петков и допълва, че ако се премахне този риск от страната ни, инвестициите ще бъдат огромни. „Трябва да обърнем бранда корупция и да изчистим името на България“, подчертава министърът.

Ще се борим с корупцията на пазарния принцип на конкуренцията и  всяка община има шанс да влезе в системата. Видин, Бургас и Русе вече са изявили желание да се включат в програмата.

Кирил Петков уточнява, че когато има заявено намерение от  чужд инвеститор, ще му се представят общините, които са сертифицирани и изразява надеждата си, че общините на конкурентен принцип  ще се стремят да получат такъв сертификат за нулева корупция.

Изпълнителният директор на „Трансперънси  Интернешънъл“ България Калин Славов от своя страна изтъква, че организацията има стандарти за управление на корупционния риск и с този механизъм  ще се постигне  повече отчетност и прозрачност в общините.

Механизмът за оценка е комплексен. „Оценяваме правната рамка, усилията за повече отчетност и прозрачност, както и управлението на сигналите. Нормативната основа е по международни стандарти за оценка на корупционен риск. Това е детайлен процес с реални резултати“, информира още Славов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"