fbpx

До 2024-та удвояват капацитета на газохранилището „Чирен“

„Булгартрансгаз“ и изпълнителят „ПГХ ЧИРЕН-ИНЖЕНЕРИНГ“ ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България, сключиха договор за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище  „Чирен“, които са част от проекта за разширяване капацитета на газохранилището, съобщават от правителственият пресцентър.

Договорът е на стойност от близо 5,3 млн. лв. и в рамките на  следващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да изработи инвестиционният проект за изграждането на надземната част за разширението на газохранилището, която включва: нова компресорна станция с прилежащи съоръжения, газо-измервателно съоръжение, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др.

Разширението на ПГХ „Чирен“ е „проект от общ интерес“ за Европейския съюз и приоритетен проект на инициативата „Три морета“. Целта му е да бъде увеличен капацитетът за съхранение от 550 млн. м3 на 1 млрд. м3 и капацитетите за добив и нагнетяване от 3.5-4 млн. м3 дневно до 8-10 млн. м3 дневно, което е 60% от пиковото национално потребление. Планира се изграждането на всички съоръжения да завърши до средата на 2024 г.

В последната година се постигна значителен напредък в реализацията на проекта, като включително се подготвя документация за кандидатстване за финансиране по Механизма за свързване на Европа. Приключват 3D сеизмичните проучвания, съфинансирани от ЕС, с които ще се определят местата на новите сондажи. Вече стартираха и консултации с операторите на преносни системи от съседни държави, съгласно изискванията на европейското законодателство.

Проектът е в синергия с терминала за втечнен газ в Александруполис, в който българската държава чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД е акционер, както и с Интерконектора Гърция-България и газопровода TAP.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"