fbpx

До месец Турция започва строежа на канала, дублиращ Босфора

Строителството на канала „Истанбул“ започва в края на месец юни. Това става ясно от изявление на турския президент Ердоган, който обяви, цитиран от ТАСС, че за края на следващия месец е планирана церемонията, откриваща строежа.

Сигурно е, че ще се намерят хора, заявяващи своето притеснение от този проект, но той ще повиши геостратегическото значение на Турция, подчертава държавният глава. Ердоган информира, че на левия и десния бряг на канала ще бъдат построени два нови града.

Турският президент анонсира идеята за канала още през 2011 година. Той трябва да се превърне в новата артерия за плавателни съдове в западната част на град Истанбул, съединяваща Черно и Мраморно море.

Специално се изтъква, че новият канал няма да попада под действието на конвенцията от Монтрьо. Тя е приета през 1936 година и осигурява свободното преминаване през проливите само за търговски съдове. Режимът за военни кораби на черноморските и нечерноморските държави се различава, като за последните са въведени съществени ограничения за класовете е тонажите.

Каналът „Истанбул“, който се предвижда да бъде готов през 2028 година ще струва около 10 млрд. долара. Той ще е дълъг 45 км (Босфора е 30 км), минималната му широчина ще е 275 метра (Босфор – 698 м), минимална дълбочина – 20 м. (Босфор – 20,75 м), пропускателна способност – до 185 съда дневно (Босфор – 120 съда).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"