fbpx

Интересни лихви за фирми от Топ 8 на ББР

Станаха ясни нови интересни факти, свързани с дейността на Българската банка за развитие.

В коментари пред бТВ и БНР Валентин Михов – член на одитния съвет към банката и номиниран за член на надзора и министър Кирил Петков посочиха подробности за заемите на две от фирмите от 8-те топ клиента на ББР.

Те са получили заеми, за да рефинансират с по-изгодни лихви отпуснати вече кредити от други търговски банки.

„Техномаркет“, получила над 115 млн. лв. кредит с лихва 4%, е обслужвала друг кредит в търговска банка с лихва 9 на сто.

„Транспект“ пък, финансирана от ББР с 60 млн. лева при лихва 2%, рефинансира кредит в друга банка с лихва 7%.

Въпросната информация е от Търговския регистър, тъй като назначеният миналата седмица нов одитен комитет в ББР все още няма достъп до информация за отпусканите заеми и работата му постоянно е саботирана, информира Петков, цитиран от „Сега“. Той дава пример, как в петък одиторите трябвало цял ден да чакат „компютърът да източи исканите данни“, което така и не се случило.

Служебният министър обясни още, че не е успял да внесе в БНБ предложенията си за нови членове на Надзорния съвет на банката. Причината е, че за да разгледа централната банка тези предложения и да се произнесе по тях, от ББР трябва да внесат такса в размер на 5000 лв. Директорите на държавната банка обаче отправили допълнителни въпроси към министър Петков, за да се уверят, че процесът по подбор е направен правилно, така че да не се прави напразно разход от 5000 лв.

Ще е безумно, ако и в понеделник от управителния съвет поставят друго препятствие. За тях явно раздаването на 1 млрд. лв. на 8 фирми е малка сума, но 5000 лв. са много„, коментира още Петков.

Той все пак изразява увереност, че за 60-те дни, през които ще работи служебният кабинет, все пак ще успеят да сменят надзора, да бъде проверена работата на Управителния съвет, а парите, които са останали в ББР да бъдат вкарани за подпомагане на малки и средни фирми, като се постави лимит на кредитите до 5 млн. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"