fbpx

Добри инфлационни прогнози за Германия и еврозоната

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозират хармонизираната инфлация в Германия да е 2,7% през февруари, което е спад от 3,1% през януари.

Данните за националната инфлация за февруари се публикуват от отделните страни от еврозоната преди публикуването за целия ЕС, планирано за петък, 1 март, което се очаква да покаже забавяне на основната инфлация в зоната до 2,5% на годишна база през февруари при 2,8% за януари.

Испанските данни в четвъртък показват, че хармонизираната за ЕС инфлация е спаднала до 2,9% през февруари от 3,5%, докато френските данни показват, че инфлацията се покачва малко повече от очакваното, до 3,1%.

Междувременно става ясно, че инфлацията се понижава в шест икономически важни германски провинции през февруари, според предварителни данни, което предполага, че германската инфлация продължава по низходящата си траектория, изтъква Ройтерс.

Нивото на инфлация в Северен Рейн-Вестфалия, най-населената провинция в Германия, пада до 2,6% през февруари от 3,0% през януари.

Саксония и Баден-Вюртемберг отбелязват най-големи намаления, спадайки съответно до 3,0% от 3,5% и до 2,7% от 3,2%. Тези провинции са последвани от Бавария, където процентът падна до 2,6% от 2,9%, Бранденбург със спад до 3,5% от 3,7%, а след това Хесен с 2,1% от 2,2% месец по-рано.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"