fbpx

Договориха 60:40 до края на юли в нов формат

Националният съвет за тристранно сътрудничество (тристранката) одобри поредното изменение на схемата за подкрепа на засегнати от кризата фирми 60:40. Стана ясно, че измененията са договаряни на работни срещи със синдикати и бизнес преди изготвянето им, вместо постфактум да им се предоставят като вече взети решения.

През април, 2020 г. България отчете най-голям ръст на безработицата в цяла Европа благодарение на приемането на мярката 60:40 в много нескопосан вариант. Тогава не ни чуха навреме и се стигна до преработване на постановлението“, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след заседанието на тристранката.

Според него новият вариант на мярката, договорен със служебния кабинет, е по-добър, защото фокусира по-добре средствата при ограничен бюджет и невъзможност за изменението му заради липсващ парламент.

Според новите текстове интензитетът на подкрепа от страна на държавата по мярката 60:40 ще е различен в зависимост от отчетения спад на оборотите. При спад от 30% държавата ще осигурява 50% от осигурителния доход на работниците в съответните допустими за подпомагане отрасли, при спад от 40% подкрепата остава 60:40.

До момента подкрепа получаваха всички, които отчитаха 20% намаление на оборотите, но подобряването на икономическата обстановка и отпадането на противоепидемичните мерки позволяват държавната помощ да се съкрати.

Предложението на Министерски съвет е мярката да бъде удължена до края на юли, а за изпълнението й ще бъдат отпуснати допълнителни 120 млн. лв. – по 60 млн. лв. за месеците юни и юли.

Бизнесът настоява в обхвата на мярката да бъде включен и пътническия въздушен транспорт, който е силно ударен от пандемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"