fbpx

„Фолксваген“ си дадоха срок са спиране на двигателите с вътрешно горене в Европа

От „Фолксваген“ обявиха, че планират да спрат производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа между 2033г. и 2035г., съобщава Euractiv.bg.

Амбицията на компанията е да ускори прехода към електрически автомобили, както и да подобри имиджа си след трайната репутационна вреда заради скандала “Дизелгейт”.

Това се случва в рамките на глобален процес в целия свят, в който производителите на автомобили започнаха да определят график за поетапно премахване на двигателите с вътрешно горене.

Клаус Зелмер, член на борда за продажби и маркетинг на “Фолгсваген”, заявява пред баварския вестник Muenchner Merkur, цитиран от Euractiv, че най-късно до 2050 г. целият автопарк на “Фолгсваген” ще бъде неутрален по отношение на CO2.

В Европа ще излезем от пазара на двигатели с вътрешно горене между 2033 и 2035 г.”, а тази промяна ще се случи “малко по-късно в САЩ и Китай. „В Южна Америка и Африка, поради липсата на политически и инфраструктурни рамкови условия, ще отнеме малко повече време”, изтъква Зелмер.

По думите му, като производител на масовия пазар, VW трябва да се адаптира към различните скорости на трансформация в различните региони.

Нашите конкуренти, които продават автомобили предимно в Европа, със сигурност ще бъдат изправени пред далеч по-малко сложна трансформация”, добавя Зелмер.

Миналата седмица дъщерното дружество на “Фолгсваген”, “Ауди”,  обяви, че от 2026г. ще предлага само напълно електрически превозни средства. “Ауди” ще спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2033 г. От “Волво” заявиха, че от 2030г. планират да продават само електрически модели.

Очаква се производителите да ускорят прехода към електрически автомобили, принудени от предстоящото на 14 юли обявяване от ЕС на по-строги цели и регулаторни предложения относно емисии на CO2.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"