fbpx

Започнаха доставките на мляко и плодове за децата

детски градини, доставки , мляко плодове, български производители

От началото на октомври започнаха доставките на мляко и плодове от български производители за децата в училищата и детските градини. Това съобщи зам. – изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иван Капитанов.

Върховният административен съд окончателно отхвърли искането да се спре промяна на Наредбата за прилагане на двете схеми. Браншови организации оспорваха промените, защото се премахва приоритетът за производители на агропродукти.

С приемане на това определение всички актове за одобрение на доставчици по училищните схеми, издадени през 2018 година, прекратяват своето действие с приключването на учебната 2018/2019 година.

Всички подадени заявления за учебната 2019/2020 са обработени. За близо 80% от тях вече са издадени актове за одобрение.

Директорите на учебните заведения имат право да провеждат избор на заявители, по критерии, одобрени от тях. Няма определен срок за тази процедурата. Учебните заведения може да бъдат заявявани за участие по схемите през цялата учебна година.

След получаване на акта за одобрение, избраните представят в 10 дневен срок в ДФЗ, съгласуван с директорите на учебни заведения, график на доставките.

За учебната 2019/2020 бюджетът по схемата „Училищен плод“ е над 13, 656 млн. лв., а по схемата  „Училищно мляко“ –  над 15, 863 млн. лв. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"