fbpx

Една от американските централи започва пробно горене на отпадъци

В ТЕЦ “Контурглобал Марица изток 3” ще бъдат изгорени експериментално 50 тона битови отпадъци. Операторът е подал заявление за това в МОСВ и ще бъдат изгорени битови отпадъци от Столичната община. Това съобщи екоминистърът Борислав Сандов по време на посещение в Стара Загора. По думите му целта е да се разбере дали горивната инсталация на централата може да работи по този начин.

Не казвам, че тази централа се готви в бъдеще да гори боклук вместо въглища. Но тя е една от двете американски централи, на които в момента държавата плаща за вредните емисии. Тези договори изтичат до 2024 и 2026 г. и централи като „АЕS Гълъбово“ и „Контурглобал Марица изток 3“ вече търсят алтернативи, за да намалят тези емисии във времето, когато ще трябва да ги плащат сами“, обяснява Борислав Сандов.

Уточнява се, че за експериталното изгаряне не е необходима ОВОС, но при намерение за трайна промяна на горивото ще се изисква екооценка.

Сандов отбелязва, че централата има собствен мониторинг, но на място ще има и мобилни измервателни станции, които ще следят основните показатели на вредните вещества. Целият процес ще се наблюдава от РИОСВ – Стара Загора и Изпълнителната агенция по околна среда, като ще има три отделни измервателни станции около обекта в това време.

От думите му става ясно още, че на „Брикел“ в Гълъбово са дадени предписания за справяне с неорганизираните емисии и прахово замърсяване и ако те не бъдат изпълнени, ще бъде наложена принудителна мярка за спиране на дейността на предприятието.

В момента това предприятие не изгаря отпадъци. Трябва да гори смесено наред с въглищата и биомаса – слама, като част от горивния процес. Но отпадъци няма право да изгаря. Има предписания от РИОСВ – Стара Загора за справяне с проблемите, свързани с неорганизираните емисии, които, ако не бъдат изпълнени, ще последват действия както спрямо „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград, който беше временно затворен. Аз ежедневно получавам снимки с това как пуши не само от комина“, изтъква Сандов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"