fbpx

Големият фалит? Дузина страни в опасната зона

Традиционните признаци на дългова криза за срив на валутите, спредове на облигации от 1000 базисни пункта и изгорени валутни резерви сочат към рекорден брой развиващи се страни, които сега са в беда, изтъква Марк Джоунс в обширен репортаж за Ройтерс.

Ливан, Шри Ланка, Русия, Суринам и Замбия вече са в неплатежоспособност, Беларус е на ръба и поне още дузина са в опасната зона, тъй като растящите разходи по заемите, инфлацията и дългът подклаждат страховете от икономически колапс.

Увеличаването на цената е като сълзенето на очите. Използвайки спредовете на облигациите от 1000 базисни точки като праг на болката, анализаторите изчисляват, че има дълг от 400 милиарда долара. Аржентина е далеч напред с най-много – над 150 милиарда долара, докато следващите по ред са Еквадор и Египет с 40-45 милиарда долара.

Ветераните от кризата се надяват, че мнозина все още могат да избегнат фалит, особено ако световните пазари се успокоят и МВФ се намеси с подкрепа, но това са страните в риск.

АРЖЕНТИНА

Суверенният световен рекордьор по подразбиране изглежда вероятно ще добави още към своя резултат. Сега песото се търгува с близо 50% отстъпка на черния пазар, резервите са критично ниски, а облигациите се търгуват само на 20 цента за долар – по-малко от половината от това, което беше след преструктурирането на дълга на страната през 2020 г.

Правителството няма значителни дългове за обслужване до 2024 г., но те се увеличават след това и се прокрадват опасения, че влиятелният вицепрезидент Кристина Фернандес де Киршнер може да настоява да се откаже от Международния валутен фонд.

УКРАЙНА

Инвазията на Русия означава, че Украйна почти сигурно ще трябва да преструктурира своя дълг от над 20 милиарда долара, предупреждават големи инвеститори като Morgan Stanley и Amundi.

Кризата идва през септември, когато се дължат плащания по облигации в размер на 1,2 милиарда долара. Помощта и резервите означават, че Киев потенциално може да плати. Но тъй като държавната Нафтогаз тази седмица поиска двегодишно замразяване на дълга, инвеститорите подозират, че правителството ще последва примера й.

ТУНИС

В Африка има група страни, които се обръщат към МВФ, но Тунис изглежда една от най-застрашените.

Близо 10% бюджетен дефицит, една от най-високите сметки за заплати в публичния сектор в света и има опасения, че осигуряването или най-малкото придържането към програмата на МВФ може да бъде трудно поради натиска на президента Каис Сайед да засили властта си и мощният, непокорен синдикат на страната.

Спредовете на тунизийските облигации – премията, която инвеститорите изискват, за да купят дълга, а не американските облигации – се повишиха до над 2800 базисни пункта и заедно с Украйна и Ел Салвадор, Тунис е в списъка на Morgan Stanley с най-големи вероятни неизпълнения. „Сделката с Международния валутен фонд става наложителна“, казва шефът на централната банка на Тунис Маруан Абаси.

ГАНА

Яростните заеми доведоха до скок на съотношението дълг към БВП на Гана до почти 85%. Неговата валута, cedi, загуби почти една четвърт от стойността си тази година и вече се харчат над половината от данъчните приходи за плащания на лихви по дълга. Инфлацията също се доближава до 30%.

ЕГИПЕТ

Египет има близо 95% съотношение на дълг към БВП и е свидетел на едно от най-големите изтичания на международни парични средства тази година – около 11 милиарда долара според JPMorgan.

Фондовата фирма FIM Partners изчислява, че Египет има 100 милиарда долара дълг в твърда валута, който трябва да изплати през следващите пет години, включително големи облигации за 3,3 милиарда долара през 2024 г.

Кайро девалвира паунда с 15% и помоли МВФ за помощ през март, но спредовете на облигациите вече са над 1200 базисни точки, а суапове за кредитно неизпълнение (CDS) – инвеститорски инструмент за хеджиране на риск – е с 55% шанс да не успее при плащане.

Франсеск Балселс, ИТ директор на дълга в EM във FIM Partners, обаче изчислява, че приблизително половината от тези $100 милиарда, които Египет трябва да плати до 2027 г., са на МВФ или двустранно, главно в Персийския залив. „При нормални условия Египет би трябвало да може да плаща“, каза Балселс.

КЕНИЯ

Кения изразходва приблизително 30% от приходите за лихвени плащания. Нейните облигации са загубили почти половината от стойността си и в момента няма достъп до капиталовите пазари – проблем с облигации от 2 милиарда долара с падеж през 2024 г.

Относно Кения, Египет, Тунис и Гана Дейвид Рогович от Moody’s каза: „Тези страни са най-уязвими само поради размера на дължимия дълг спрямо резервите и фискалните предизвикателства по отношение на стабилизирането на дълговото бреме“.

ЕТИОПИЯ

Адис Абеба планира да бъде една от първите страни, които ще получат облекчаване на дълга по програмата за обща рамка на Г-20. Напредъкът е възпрепятстван от продължаващата гражданска война в страната, въпреки че междувременно тя продължава да обслужва единствената си международна облигация от 1 милиард долара.

ЕЛ САЛВАДОР

Превръщането на биткойн в законно платежно средство почти затвори вратата за надеждите на МВФ. Доверието падна до точката, в която облигации за 800 милиона долара с падеж след шест месеца се търгуват с 30% отстъпка, а по-дългосрочните – със 70% отстъпка.

ПАКИСТАН

Пакистан сключи важна сделка с МВФ тази седмица. Пробивът не може да бъде по-навременен, тъй като високите цени на вноса на енергия тласкаха страната към ръба на криза на платежния баланс.

Резервите в чуждестранна валута паднаха до 9,8 милиарда долара, което едва ли е достатъчно за пет седмици внос. Пакистанската рупия отслабна до рекордно ниски нива. Новото правителство трябва бързо да намали разходите сега, тъй като изразходва 40% от приходите си за лихвени плащания.

БЕЛАРУС

Западните санкции доведоха Русия до фалит миналия месец, а Беларус сега е изправена пред същото тежко отношение, както е с Москва в кампанията срещу Украйна.

ЕКВАДОР

Латиноамериканската страна изпадна в неплатежоспособност само преди две години, но беше разтърсена отново от криза от насилствени протести и опит за сваляне на президента Гилермо Ласо.

Има много дългове и тъй като правителството субсидира горива и храни, JPMorgan увеличи прогнозата си за фискален дефицит в публичния сектор до 2,4% от БВП тази година и 2,1% през следващата година. Спредовете на облигациите надхвърлиха 1500 базисни точки.

НИГЕРИЯ

Спредовете на облигациите са малко над 1000 базисни пункта, но следващото плащане на облигации на Нигерия в размер на 500 милиона долара след година би трябвало лесно да бъде покрито от резерви, които непрекъснато се подобряват от юни. Въпреки това страната харчи почти 30% от държавните приходи за плащане на лихви по дълга си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"