fbpx

Няма санкция, забраняваща износа на зърно от Русия, обяви Брюксел

Европейската комисия е одобрила предложение за нов, шести, пакет от санкции срещу Русия. В същото време решението е повод Брюксел да подчертае, че санкциите на ЕС не са насочени по никакъв начин към търговията със селскостопански продукти между трети страни и Русия. По същия начин текстът изяснява точния обхват на някои финансови и икономически санкции.

От Комисията изтъкват, че с това потвърждават решителната си позиция за защита на продоволствената сигурност по целия свят. Припомняме, редица експерти от цял свят предупреждават, че с оглед тежестта на Русия и Украйна в износа на селскостопанска продукция, спирането му заради войната би довело до мащабна криза в много от по-бедните страни в света.

В момента Турция посредничи преговори между Русия и Украйна за уреждане на въпроса с блокираните украински товари от зърнени култури, предназначени за износ.

Днешният пакет привежда в съответствие санкциите на ЕС с тези на съюзниците и партньорите, по-специално в Г-7.

Новите санкции въвеждат нова забрана за внос на руско злато, като същевременно ще засилят контрола върху износа с двойна употреба и напреднали технологии.

ЕК предлага действащите в момента санкции да бъдат удължени с шест месеца до следващия преглед в края на януари 2023 г.

Предстои пакетът ще бъде обсъден от държавите-членки в Съвета с оглед на приемането му.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"