fbpx

ЕК координира мащабен проект в 15 страни от ЕС за водородни технологии

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, важен проект от общ европейски интерес („IPCEI“) в подкрепа на научните изследвания и иновациите и първото промишлено внедряване на водородните технологии.

Проектът, наречен „IPCEI Hy2Tech“, е съвместно подготвен и нотифициран от петнадесет държави-членки: Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Словакия и Испания.

Държавите-членки ще предоставят до 5,4 милиарда евро публично финансиране, което се очаква да отключи допълнителни 8,8 милиарда евро частни инвестиции. Като част от този IPCEI 35 компании с дейност в една или повече държави членки, включително малки и средни предприятия и стартиращи фирми, ще участват в 41 проекта.

IPCEI ще обхване широка част от веригата на стойността на водородните технологии, включително

  • генериране на водород,
  • горивни клетки,
  • съхранение, транспортиране и разпространение на водород,
  • приложения за крайни потребители, особено в сектора на мобилността.

Очакванията са този проект да допринесе за развитието на важни технологични пробиви, включително нови високоефективни електродни материали, по-ефективни горивни клетки, иновативни транспортни технологии, сред които за първи път се въвеждат такива за водородна мобилност. Очаква се IPCEI да създаде приблизително 20 000 преки работни места.

Помощта за отделни компании е ограничена до това, което е необходимо, пропорционално и не нарушава неоправдано конкуренцията. По-специално Комисията е проверила дали общите планирани максимални суми на помощта са в съответствие с допустимите разходи за проектите и недостига на финансиране. Освен това, ако големи проекти, обхванати от IPCEI, се окажат много успешни, генерирайки допълнителни нетни приходи, компаниите ще върнат част от получената помощ на съответната държава членка по механизма за връщане на средства.

Резултатите от проекта ще бъдат широко споделени от участващите компании с европейската научна общност и индустрията извън компаниите и страните, които са част от ICPEI. В резултат на това ще се генерират положителни странични ефекти в цяла Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"